Osmanlı Tarihi - Türk Tarihi - Dünya Tarihi Arama Kutusu

Lütfü Akdoğan Teke Tek - Murat Bardakçı ve Lütfü Akdoğan - Türkiye yakin tarihi - Arap Türk ilişkileri

Gazeteci yazar Lütfü Akdoğan 9 Subat 2009 Teke Tek Ozel konuğu idi. Lütfü Akdoğan ilgi çeken anılarını, Araplarla ilişkilerini, Türkiye'nin bugüne ışık vuran yakın geçmişi, uluslar arası ilişkiler ve gazetecilik konularındaki nefis sohbeti..


Lütfü Akdoğan'ı tanıyalım
24 Temmuz 1930’da o sıralarda Fransız işgali altında olan Hatay’ın Samandağ ilçesinde doğdu. İlkokulu Samandağ’da Fransızca ve Arapça okuyarak bitirdi.


1943 yılında 6 yıl yatılı öğrenim göreceği Haydarpaşa Lisesi’ne, İstanbul’a geldi. Gazeteciliğe olan ilgisini daha o yıllarda okul gazetesini çıkartanlar arasında yer alarak belli etmişti.

Lise mezuniyetinden sonra Hukuk Fakültesi’ne kayıt oldu ve bir taraftan da SON SAAT gazetesinde gazetecilik mesleğine ilk adımını attı.

Daha sonra YENİ SABAH’ta polis-adliye ve savaş muhabiri olarak çalışmaya başladı. Bu gazetede çok başarılı röportaj ve bir hayli ses getiren yazıları ile dikkat çeken Akdoğan, bir süre sonra Bâb-ı Âli’nin o günkü transfer modasına uyarak yeni çıkan TERCÜMAN’a geçti.

Bu arada yoğun iş temposu nedeniyle devam edemediği Hukuk Fakültesi’nden ayrılmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda Basın Yayın Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi.

Tüm dünya basınını atlatarak TERCÜMAN gazetesinde yayınlanan inanılması imkânsız röportajları ile dikkatleri üzerine çeken Akdoğan, 1957 yılında bir yazısı nedeniyle 2,5 ay hapis yattı.

TERCÜMAN ile de yolları ayrılan Lütfü Akdoğan bu defa AKŞAM gazetesinde de hayli başarılı geçen bir dönemden sonra YENİ İSTANBUL gazetesine istihbarat şefi oldu. YENİ İSTANBUL’da da yine aynı hızla son derece ilginç yazı ve röportajlara devam etti.

Bundan sonra ise ilk gazete çıkarma deneyimini Kasım Gülek’in önderlik ettiği bir gurupla TANİN gazetesini çıkartarak yaşadı. Bu girişim o dönemdeki politik şartların elverişsiz olması nedeniyle uzun sürmedi.

En son TERCÜMAN gazetesinin yeniden yapılandırılarak çıkartılmasında büyük bir rol oynadı; ülkenin dış politikasına yön veren yazılar, röportajları ve o güne kadar yapılmayan yenilikleri uygulamasıyla gazeteyi dönemin en yüksek tirajlı gazetelerinden biri haline getirdi.

Bu çok başarılı çalışmaları ile İsmet İnönü’nün özel temsilcisi oldu. Verilen bu görev dolayısıyla Türkiye ile Arap ülkeleri arasında siyasi, ticari, kültürel münasebetlerin gelişmesinde büyük katkılarda bulundu ve bu konuda önder oldu.

Lütfü Akdoğan, aynı dönemde 1965–1969 yılları arası Adalet Partisi Konya Milletvekilliği yaptı. Parlamento’da bulunduğu dönemde Dışişleri Komisyonu ile Basın ve Turizm Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu.
Milletvekilliği esnasında dahi mesleğinden kopmadı ve 1967 ile 1973 Arap-İsrail Savaşları’nda harp muhabirliği yaptı: çok önemli röportajlar gerçekleştirdi.

Bab-ı Âli’den ayrılmış olmasına rağmen 1992 yılında HÜRRİYET gazetesinde yayınlanan ropörtajı ve çok daha sonraları kimi zaman konuşmacı olarak katıldığı, kimi zaman da kendisi ile röportaj yapıldığı KANAL 6, NTV, ATV, HABER TÜRK, FLASH TV, ULUSAL KANAL gibi televizyon kanallarındaki programlarla da bu mesleğe olan sevgisini saygısını ve muhabirliğe başladığı ilk günkü heyecanını hiç kaybetmediğini tüm genç meslektaşlarına örnek olacak şekilde gösterdi ve aynı şevkle çalışmalarına devam ediyor.


ESERLERİ
- Kurşun Yağmuru Altında Kaçakçılık

- Musa Dağı’ndan Geliyorum

- Ağrı Dağı’nda Ayılar Ve İnsanlar

- 1957 Arap-İsrail Savaşı

- 17 Numaralı Koğuş

- Dikiz Aynası

- Eritre’de Somali Fedaileri Arasında

- Hartum Konferansı

- Leylâ Halit

- Sayda Kalesi

- Çad (OCAM)

- Kuveyt’te Bağımsızlık

- Milyarderler Körfezi

- 1967 Arap-İsrail Savaşı

- Orta Doğu’da Çanlar Kimin İçin Çalıyor?

- Barzani

- Cezayir İhtilâli 1965

- Kerbelâ Vakası

- İmam-ı Azam Ebu Hanife

- Hz. Muhammed’in Annesi Amine Hatun

- Hz. Muhammed’in Hanımları

- Hz. Muhammed’in Veda Haccı

- Hac Yazıları

- Yemen’den Geliyorum

- Süveyş Kanalı’nı Herkesten Önce Geçtik

- Barlev Hattı’nı nasıl Geçtik?

- Kudüs

- Hindistan-Pakistan Savaşı’ndayım

- Cihan Sedat’ın Hayatı

- Saddam Hüseyin

- İmparatorluğu Yıkan Kadın: Sara

- Krallar Ve Başkanlarla 50 Yıl

TEKE TEK ÖZEL 2009

2 Agustos - Cübbeli Ahmet Hoca ve M. Bardakçı
26 Temmuz - Nezih Uzel - Türk Tasavvufu
23 Temmuz - Cübbeli Ahmet Hoca
19 Temmuz - Yaşar Nuri Öztürk - Kandil ve Dini Sorulara Cevaplar
12 - Temmuz - Ahat Andican - Türkler, Çin'de neler oluyor, Tarikatlar
5 Temmuz - Mesut Ilgım - Türkiye'ye kaçan Alman Bilim Adamları
28 Haziran - Heat Lowry - Balkanlar, Osmanlı
21 Haziran - İlber Ortaylı - Tarihçilik, Osmanlı
14 Haziran - Haluk Dursun - Ayasofya
9 Şubat - Lütfü Akdoğan - Araplar, Siyasi ilişkiler, Hatıraları